AB, Kuzey İrlanda’daki Brexit anlaşmasındaki değişiklikler konusunda İngiltere’yi yasal işlemle tehdit ediyor


Avrupa Birliği’nin yürütme organı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin her iki taraf arasındaki Brexit sonrası anlaşmada Kuzey İrlanda Protokolü’nün bazı bölümlerini yeniden yazmak için tek taraflı hamlelere yanıt olarak İngiltere’ye karşı yasal işlem başlattığını söyledi.

İngiliz hükümeti tarafından Pazartesi günü önerilen yasa tasarısı, Kuzey İrlanda’ya giren bazı mallar üzerindeki gümrük kontrollerini İngiltere’nin geri kalanından kaldırmayı amaçlıyor. Bu, Başbakan Boris Johnson’ın AB ile iki yıldan kısa bir süre önce imzaladığı ticaret anlaşmasının bazı bölümlerini geçersiz kılacak.

AB, İngiltere’nin tek taraflı kararının uluslararası hukuku ihlal ettiğine inanıyor.

Sözde Kuzey İrlanda Protokolü, Kuzey İrlanda’yı AB’nin mallar için tek pazarında tutan Brexit anlaşmasının bir parçası.

27 ulustan oluşan blok, İngiltere’nin İrlanda adasındaki ticaret için geçerli olan ek süreyi tek taraflı olarak uzatmasının ardından geçen yıl İngiltere hükümetine karşı başlatılan ihlal prosedürünü yeniden başlatacak.

Eylem, her iki taraf da ortak bir çözüm bulmaya çalıştığı için Eylül 2021’de askıya alınmıştı. Buna ek olarak, AB, AB kuralları uyarınca gerekli kontrollerin gerçekleştirilmediği ve protokol uyarınca gerekli olduğu şekilde ticaret istatistikleri verilerinin sağlanmadığı algısı nedeniyle Birleşik Krallık’a karşı daha fazla işlem başlatacaktır.

‘Nispeten önemsiz’: Başbakan Johnson

AB, İngiliz hükümetinin yanıt vermek için iki ayı olacağını ve ardından anlaşmazlığı Avrupa Adalet Divanı’na taşımayı düşüneceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı Maros Sefcoviç, “Güven, uluslararası yükümlülüklere bağlı kalarak inşa edilir.” dedi. “Tek taraflı hareket etmek yapıcı değil. Uluslararası anlaşmaları ihlal etmek kabul edilemez.”

İZLE | Kuzey İrlanda seçimleri hükümetin kurulması konusunda belirsizliğe yol açıyor:

AB, Kuzey İrlanda'daki Brexit anlaşmasındaki değişiklikler konusunda İngiltere'yi yasal işlemle tehdit ediyor

Kuzey İrlanda’daki İngiliz yetkililer, Sinn Fein’deki dalgalanmanın ardından yeni bir güç paylaşımı hükümeti çağrısında bulundu

İngiltere Kuzey İrlanda Dışişleri Bakanı, İrlanda milliyetçi partisi Sinn Fein’in Kuzey İrlanda Meclisi’nde en fazla sandalyeyi ele geçirmesinin ardından bölgenin önde gelen partilerini yeni bir güç paylaşımı hükümeti kurmaya çağırıyor.

İngiltere hükümeti, “gerçekten istisnai durum” nedeniyle hareketinin uluslararası hukuka göre haklı olduğunu savundu ve Dışişleri Bakanı Liz Truss, müzakere edilen bir çözümü engellemekle AB’yi suçladı.

Eleştirileri bir kenara bırakan Johnson, bu hafta gazetecilere önerilen değişikliğin “yapılması nispeten basit” olduğunu söyledi.

LBC Radio’ya verdiği demeçte, “Açıkçası, bu şeylerin büyük şemasında nispeten önemsiz bir dizi ayarlama” dedi.

Birleşik Krallık’ın bir AB ülkesiyle kara sınırını paylaşan tek parçası olan Kuzey İrlanda için yapılan düzenlemeler, İngiltere’nin 2020’nin sonunda kesinleşen bloktan boşanmasındaki en çetrefilli meseleyi kanıtladı.

İngiltere ve AB, Brexit anlaşmasında İrlanda kara sınırının gümrük noktalarından ve diğer kontrollerden uzak tutulacağı konusunda anlaştılar, çünkü açık bir sınır, Kuzey İrlanda’da on yıllardır süren şiddeti sona erdiren barış sürecinin temel direğidir.

Bunun yerine, AB’nin tek pazarını korumak için, İngiltere’nin geri kalanından Kuzey İrlanda’ya giren et ve yumurta gibi bazı mallar üzerinde kontroller var.

Ancak düzenleme, Kuzey İrlanda’ya Birleşik Krallık’ın geri kalanından farklı davrandığı için Johnson için politik olarak zarar verici olduğunu kanıtladı. Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi, protokol iptal edilene veya önemli ölçüde değiştirilene kadar bölgenin güç paylaşım hükümetine geri dönmeyi reddetti.

Bu düzenlemeyi geçersiz kılacak tasarının, Johnson’ın kendi Muhafazakar saflarının üyeleri de dahil olmak üzere Parlamento’da muhalefetle karşılaşması bekleniyor.

İrlanda’da, Başbakan Micheal Martin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “İngiltere gibi bir ülkenin uluslararası bir anlaşmadan dönmesinin çok üzücü” olduğunu söyledi.




Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/eu-uk-brexit-legal-threat-1.6489110?cmp=rss

Yorum yapın